Uydu Tamiri

 

Uydu Tamiri Günümüzde pek çok farklı kanalı televizyonlarımız aracılığı ile izlememize olanak sağlayan uydu genel olarak iki parçadan oluşmaktadır.

Bu parçaların ilki uydu anteni diğeri ise uydu alıcısıdır. Yardımcı parçalar ise anten ve alıcıyı birbirine bağlayan kablo ve birden fazla uydu antenini tek bir uydu alıcıya bağlamak için gerekli olan diseqc aparatıdır.

Bu parçaların senkronize bir şekilde çalışması sayesinde uydu yayınları izlenebilmektedir.

Yukarıda saydığımız parçaların birinin arızalanması uydu arıza durumunu meydana getirmekte ve görüntünün televizyonumuza ulaşmasını engellemektedir.

Peki uydu arıza durumlarında uydu tamiri nasıl yapılmalıdır? Uydu arızasını doğru tespit ettiğimizi nasıl anlarız? herkes tarafından yapılabilecek bir işlem midir? Bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

 

uydu.tamiri
uydu.tamiri

Uydu Tamirinde Arıza Tespitinin Önemi

Yapabilmek için öncelikle sorununun ne olduğunu doğru olarak kavramak gerekmektedir. Sorunun uydu alıcısında mı, uydu antenin de mi, ya da diğer yardımcı birimler de mi olduğunu doğru tespit etmek uydu tamiri yapabilmek için ilk ve en önemli adımdır.

Bu adım doğru tespit edildikten sonra uydu tamiri işi bilen ehil kişilere yaptırmak en doğru yol olacaktır. Çünkü  herkes tarafından yapılabilecek bir iş değildir.

 

Uydu Tamiri

 

Eğer sorun uydu alıcınızda ise büyük ihtimal aşırı ısınmadan ya da yüksek voltaj gelmesinden dolayı uydu alıcısı içerisinde bulunan küçük kondansatörler zarar görmüştür.

Bu kondansatörleri kendiniz de değiştirebilirsiniz ancak bunun için az da olsa uydu tamiri işinden anlamanız gerekmektedir. Uydu alıcısı içerisinde bulunan kondansatörlerin yanmasının birkaç sebebi olabilir bu sebepleri sıralamamız gerekirse;

  • Uydu alıcılarının fişlerinin kullanılmadığı zamanlarda sökülmesi ve stand-by konumunda bekletilmesi uydunun kapanması anlamına gelmez. Uydu alıcısı prize takılı iken prize gelebilecek yüksek bir voltaj ya uydu alıcısının aşırı ısınması uydu alıcılarının arızalanmasına sebep olabilir.
  • Uydu alıcılarına uydu anteni aracılığı ile gelen kablonun ıslanması sonucunda uydu alıcısının içerisinde su kaçma ihtimali bulunmaktadır. Kaçan suyun uydu alıcılarının içerisinde bulunan kondansatör ve sigortalara verebileceği zarar sebebiyle uydu alıcısı çalışmayabilir.
  • Uydu alıcılarının üzerine örtü örtülmesi ya da küçük ev eşyası tarzında eşyaların süs amaçlı üzerlerine konması uydu alıcısının içerisinde bulunan parçaların hava ile buluşmasını engelleyeceğinden dolayı aşırı ısınmalara yol açar ve uydu alıcısı içerisinde bulunan parçaları koruyabilmek adına kendini korumaya alabilir (Bu koruma özelliği her uydu alıcısında bulunmayabilir).

Uydu arıza tespitini yukarıda sıralamış olduğumuz sebeplerden dolayı olduğunu tespit ettiğinizde işini kendiniz yapmamanızı ve bu işi yapması için teknik servis çağırmanızı tavsiye ederiz.

Kendinizin yapacağı uydu tamiri işlemlerinde eğer bilgi düzeyinizde yetersiz ise uydu alıcınızı bir daha kullanamamak üzere kaybedebilir ve teknik servis çağırdığınızda ödeyeceğiniz miktardan çok daha fazla bir miktara yeni bir uydu alıcısı almak durumunda kalabilirsiniz.

Hemen Ara